Πως να μην πάθεις διαβήτη, και να αντιμετωπίσεις την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μην τρως γλυκά και το ζάχαρο θα στρώσει! Αγαπητό πρεζάκι της λευκής σατανικής σκόνης. Κόβονται τα γλυκά; Τι εννοείς γλυκά γιατρέ μου, βόηθα με, θα μαραζώσω,
μην λες μεγάλες κουβέντες, meet me half way, θα φαρμακωθώ! …Ννναι, θα φαρμακωθείς σαν καλός διαβητικός αλλά τα γλυκά δεν κόβονται. Κι όμως, για την εμφάνιση διαβήτη, δεν φταίνε τα γλυκά. Η επιστήμη το έχει επισφραγίσει μετα κόπων και βασάνων. Ακουσέ την.

Εσύ δεν φταις, το ριζικό σου ίσως είναι γραμμένο, κι όμως, το λιθαράκι σου μετράει. Ερευνες δείχνουν ότι βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής σε κοινωνικό επίπεδο, σε ένα
εύρος παραγόντων, οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν ή και να αντιστρέψουν την δυσμενή πορεία προς τον διαβήτη ή την διαταραχή ανοχής γλυκόζης και την αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή τον προδιαβήτη. Να στο πω απλά. Μπορείς να υπερνικήσεις τις σκοτεινές δυνάμεις που σε θέλουν ζαχαρένιο, αλλά όχι 100%. Μπορείς να βελτιώσεις την πορεία. Να γυαλίσεις το καπό. Να βάλεις ακριβά καθίσματα. GPS ρυθμισμένο στο να σε απομακρύνει όσο γίνεται από τον προορισμό, αλλά! Δεν μπορείς να βγείς από το αυτοκίνητο. Γι’αυτό ακουσέ με.

Εμένα να ακούς και όχι θειές και θείους. Εκείνοι φταίνε για όλα! Οι συμβουλές τους βασίζονται σε προσωπικά βιώματα που με άνεση περισσή γενικεύονται σε επιστημονικά δόγματα, πριν πεις “Μα ο γιατρός…” Ποιός γιατρός μπορεί να υπερνικήσει την εμπειρία του κόσμου που ζει ανάμεσα μας και υποκινεί τις επιλογές μας χωρίς να το έχουμε καν πάρει χαμπάρι;

Γιατί ο διαβήτης ανήκει στον λαό του. Έχει κοινωνικά πλοκάμια που αντισταθμίζουν το φαρμακευτικό όφελος μέχρι να πεις Καρυδόπιτα. Ή γαλακτομπούρεκο. Για πάμε όμως να δούμε, Άραγε φταίει το σόι μας ή η αυτοματοποιημένη ιατρική μας συμβουλή; Γιατί πρέπει να βρούμε ποιος φταίει! Μην φύγει κανείς, έχουμε μέλλον.

 

Αν έχεις υψηλή προδιαθεσή για διαβήτη, δεν πρέπει να κάνεις ένα πράγμα. Αλλά 6. Η πρόληψη του αποτελεί μία πολύπλοκη συνεργασία μεταξύ πολλών παραμέτρων.

 

Να μειώσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδίως τα επεξεργασμένα λιπαρά

Να μειώσεις την LDL χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Να διατηρείς ένα βάρος που σου ταιριάζει ιατρικά

Να μην σου ανέβει η πίεση

Να ασκείσαι τακτικά

Να μην καπνίζεις

 

Πως μπορείς λοιπόν να τα κάνεις όλα αυτά μαζί με μία μόνο κίνηση; Προληπτική Διατροφή! Εκτός από το κάπνισμα, εκεί είσαι μόνος σου. Το πιάτο μπροστά σου λοιπόν, είναι η λύση σε όλα σου τα προβλήματα, τρως υγιεινά και πάπαλα ο Διαβήτης! Να είναι άραγε τόσο απλό; Ετσι λέει το γιουτιούμπ και το κακό συναπάντημα! Καλέ μου, αν ήταν τόσο απλό, δεν θα υπήρχε ο διαβήτης. Θα είχαμε επανδρώσει τις διαβητολογικές κλινικές με κλινικούς διατροφολόγους, και θα έληγε το θέμα εκεί. Αμ δε!!!

 

Η διακοπή των δημητριακών δεν είναι η λύση του διαβήτη.

Η διακοπή των λιπαρών, δεν είναι η λύση του διαβήτη.

Η αποφυγή φαρμάκων δεν είναι η λύση στον διαβήτη.

 

Η λύση στην πρόληψη του διαβήτη, είναι η αποδοχή, ότι δεν υπάρχει μονοδιάστατη προσέγγιση. 

Δύο λειτουργίες ορίζουν την ισορροπία μεταξύ διαταραχής ανοχής γλυκόζης και αντίστασης στην ινσουλίνη.

  1. Η ικανότητα των παγκρεατικών κυττάρων να παράγουν ινσουλίνη.
  2. Η ικανότητα των κυττάρων να απαντούν στην ινσουλίνη μέσω των υποδοχέων τους και να εισάγεται η γλυκόζη στα κύτταρα.

 

Η ινσουλίνη είναι μια παγκρεατική ορμόνη απαραίτητη για την εισαγωγή της γλυκόζης στα κύτταρα.

Τί σημαίνει η αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα.

Έχεις λοιπόν αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα, διότι, δεν εκφράζουν τα κυτταρά σου στην επιφάνειά τους υποδοχείς ινσουλίνης,– συγνώμη κυρία μου, ποιά είστε??? – και δεν μπορούν να λάβουν την πληροφορία ότι πρέπει να πάρουν την γλυκόζη από το αίμα μέσα στα κύτταρα. Με αποτέλεσμα να έχει ελεύθερη η ινσουλίνη στο αίμα, το ίδιο και η γλυκόζη. Ούτε όμως τα αμινοξέα, ούτε τα λιπίδια, μπορούν να εισέλθουν στα κύτταρα, στους ινσουλινοευαίσθητους ιστούς με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη. Έτσι, τα κυτταρά σου υπολειτουργούν λόγω έλλειψης του ενεργειακού τους νομίσματος και βρίσκουν άλλους τρόπους να τραφούν καίγοντας στο καμίνι ότι έχουν και δεν έχουν.

Ταυτόχρονα, η χρόνια υπεργλυκαιμία καταστρέφει τα αγγεία και τα νεύρα σου ανεπιστρεπτί. Έτσι κάθε όργανό σιγά σιγά καταστρέφεται. Χωρίς εξαιρέσεις!

Τί γίνεται τώρα με το πάγκρεας. Εκεί λοιπόν που θεωρούσαμε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλ η μη αναγνώρισή της από τα κύτταρα, είναι αυτή που φταίει αρχικά και ότι μετά έρχεται η μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης, έχουμε τώρα αποδείξεις ότι τα ίδια τα κύτταρα στέλνουν μυνήματα πίσω στο πάγκρεας για το πόση ανάγκη παραγωγής ή όχι ινσουλίνης υπάρχει και έτσι μειώνεται ή αυξάνεται η παραγωγή της. Αρχικά, η μειωμένη χρησιμοποίηση της διαθέσιμης ινσουλίνης, αντισταθμίζεται από την αυξημένη παραγωγή της. Οταν όμως δεν μπορεί πλέον να παράξει αρκετή ινσουλίνη, λόγω γενετικά καθοδηγούμενης εντολής – πείτε το ριζικό, μοίρα ή γραφτό- να χάνονται σιγά σιγά τα εργοστάσια παραγωγής της- aka β- cells, τότε; Τι κάνουμε; Έχουμε μη αντιστρέψιμό διαβήτη, για τον οποίο δεν φταίει ούτε η μπαγκέτα, ούτε η σουβλακερί, ούτε η λιγούρα σου η μαύρη. Φταίει το DNA σου!

Όταν δεν παράγεις λοιπόν ινσουλίνη, η γλυκόζη των τροφών παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος, αλωνίζοντας σε κάθε γωνιά σου. Σε μια προσπάθεια απέλπιδα να ελεγχθεί η κατάσταση, η γλυκόζη συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη σου δημιουργώντας την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). Η τιμή της αποτελεί κύριο μέτρο παρακολούθησης του διαβητικού ασθενούς δείχνοντας το τελευταίο τρίμηνο, πόσο καλά ρυθμισμένη είναι η υπεργλυκαιμία σου. Ο δείκτης HbA1c όμως, αποτελεί επίσης ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο είτε πάσχει κάποιος από σάκχαρο, είτε όχι. Ο ρόλος της εξέτασης αυτής στην πρόληψη του διαβήτη λοιπόν και της αγγειοπάθειας είναι κεντρικός.

 

 

Προληπτική Διατροφική θεραπεία

Υπάρχουν 8 βασικοί κανόνες αυτής της διατροφικής προσέγγισης, σύμφωνα με το Χάρβαντ που τόσο αγαπώ τις έρευνές του πάνω στην διατροφή. Στροφή λοιπόν στην ποιότητα, στροφή στην ουσιαστική Θρέψη.

  1. Κατανάλωση αποκλειστικά μη επεξεργασμένων δημητριακών σε πρωτογενή μορφή.
  2. Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  3. Κατανάλωση υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη από όσπρια και ψάρια.
  4. Αποφυγή λήψης χυμών και αναψυκτικών καπώς περιέχουν συμπηκνωμένη ζάχαρη.
  5. Αποφυγή προιόντων εμπορίου υψηλά επεξεργασμένων.
  6. Κατανάλωση υγιεινών λιπαρών από ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, αβοκάντο,μείωση γαλακτοκομικών και πλήρη εξάλειψη επεξεργασμένων κρεάτων καθώς περιέχουν κορεσμένα λίπη.
  7. Ισορροπία μεταξύ γευμάτων – 3 στο σύνολο, με 1-2 σνακ. Ποσότητες μέτριες, όχι αυξημένες.
  8. Συστήνεται αργός ρυθμός όταν τρώμε και να σταματάμε μόλις νοιώσουμε κορεσμό.

 

Συμπέρασμα

Υπάρχει άραγε one size fits all διατροφή για κάθε άνθρωπο με προδιαβήτη εκεί έξω; Η επιστήμη απαντάει αντικειμενικά πως μετά από μελέτες, υπάρχει ένδειξη ότι η Μεσογειακή διατροφή η οποία περιλαμβάνει επιλογή από τροφές αποκλειστικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με σύγχρονη ελεγχόμενη ποσοτικά πρόσληψη υδατανθράκων και λιπαρών, είναι αυτό που ταιριάζει σε όλους. Παρόλαυτά, αναγνωρίζεται η ιδιαιτέροτητα του καθενός, και πάνω σε αυτό επισημαίνεται αυτολεξί ότι η κατάλληλη διατροφή είναι αυτή στην οποία το υποκείμενο είναι πιο συμμορφωμένο μακροχρόνια, δηλαδή αυτή που ο ίδιος θεωρεί οτι του ταιριάζει περισσότερο. Φυσικά με την προυπόθεση ότι τον διατηρεί υγιή, ρυθμισμένο και τον γιατρό του ευχαριστημένο!